MiniTool Partition Wizard: Cara Mudah Membahagi Cakera Keras Komputer/Komputer Riba » Okegoal

MiniTool Partition Wizard 12.6 Semakan. Cara mudah untuk mencipta partition cakera keras komputer/laptop. Perisian percuma dan selamat untuk partition.

Umumnya, orang yang mempunyai komputer atau komputer riba membahagikan cakera keras mereka kepada dua atau lebih. Contohnya, Drive C untuk Program atau Sistem dan Drive E untuk data. Pembahagian ruang penyimpanan data atau fail komputer dikenali sebagai partition.

Bagaimana cara membahagikan cakera keras komputer/laptop dengan mudah? Gunakan aplikasi atau perisian!

Berikut adalah cadangan untuk membahagikan aplikasi/perisian yang memudahkan kita membahagikan ruang storan data komputer kepada beberapa bahagian. Namanya ialah MiniTool Partition Wizard.

Definisi Pembahagian

Sebelum pergi ke bahagian perisian partition terbaik dan paling mudah dari MiniTool, kami terlebih dahulu membincangkan secara ringkas maksud partition.

Perkataan partition berasal daripada bahasa Inggeris partition yang bermaksud bahagian. Dalam KBBI dinyatakan, partition bermaksud tembok pemisah; sekat; pembahagian cakera kepada beberapa bahagian untuk tujuan tertentu.

Jadi, definisi partition ialah membahagikan kepada beberapa bahagian. Cakera keras – juga dikenali sebagai pemacu cakera keras atau pemacu keras – ialah medium storan magnetik untuk komputer.

Secara fizikalnya, cakera keras ialah cakera bulat rata yang diperbuat daripada aluminium atau kaca dan disalut dengan bahan magnet. Cakera keras untuk komputer peribadi boleh menyimpan terabait (trilion bait) maklumat.

Oleh itu, pembahagian cakera keras bermaksud membahagikan cakera keras komputer kita kepada beberapa bahagian untuk menjadikannya kelihatan lebih kemas atau untuk menyimpan data yang berbeza.

Tujuan utama partition cakera keras adalah untuk memisahkan sistem pengendalian pada komputer daripada media storan data. Biasanya, sistem pengendalian dan aplikasi berada dalam Drive C: Program dan data bertulis, gambar, video dan data lain berada dalam Drive E: Data.

Pembahagian adalah satu kemestian jika cakera keras anda, sama ada dalaman atau luaran, besar, contohnya dari 1TB. Kita perlu membahagikan memori storan untuk pelbagai tujuan supaya fail tidak bercampur di dalamnya.

Cara Membahagi Cakera Keras

Cara biasa untuk membahagikan cakera keras komputer ialah menggunakan ciri terbina dalam Windows. Cara untuk membahagikan cakera keras dalam Windows 10 ialah dengan klik kanan pada PC Ini (Komputer Saya) dan pilih Urus.

Selepas itu, buka Pengurusan Cakera. Pilih cakera untuk dipisahkan, klik kanan pada ruang nyahparti dan pilih Jilid Baharu. Tamat dengan menentukan saiz partition.

Walau bagaimanapun, kaedah ini sukar untuk pemula. Berikut adalah cara paling mudah untuk membahagikan, dengan menggunakan aplikasi pembahagian yang dipanggil MiniTool Partition Wizard (pautan muat turun ada di bahagian bawah artikel).

Apakah itu MiniTool Partition Wizard?

MiniTool Partition Wizard ialah perisian pembahagian percuma untuk Windows. Apl pembahagian ini boleh menyalin, memformat, memadam, mengembangkan dan mengubah saiz partition.

Ia tersedia secara percuma, tetapi program ini mempunyai ciri yang cukup lengkap, bermula dengan mencipta partition baharu, mengubah saiz, memadam, memadam, memformat, menyembunyikan, membelah, menggabungkan, mengklon, dan ia juga boleh memulihkan partition yang dipadam!

Anda juga boleh menukar format pemacu daripada FAT kepada NTFS atau sebaliknya, tanpa kehilangan apa-apa.

Untuk butiran lanjut, berikut ialah ciri MiniTool Partition Wizard:

1. Partisi Disk All-in-One

Sebagai pengurus partition terbaik untuk Windows, MiniTool Partition Wizard bertujuan untuk memaksimumkan prestasi cakera.

Apl ini membantu kami membuat/mengubah saiz/memformat partition secara fleksibel, menukar cakera antara cakera MBR dan GPT, menukar partition antara NTFS dan FAT32, dan menukar cakera dinamik kepada asas tanpa kehilangan data dalam beberapa klik.

Kami juga boleh menukar huruf pemacu mana-mana partition.

2. Program Pemulihan Data Berkesan

Perisian pengurus partition MiniTool menawarkan dua penyelesaian sempurna untuk pemulihan data.

 • Wizard Pemulihan Partition boleh mencari dan memulihkan partition yang hilang.
 • Pemulihan Data boleh mengecam dan memulihkan fail yang hilang/dipadamkan daripada pemacu FAT/NTFS/exFAT yang rosak, diformat, tidak boleh diakses dan Desktop/Tong Kitar Semula/folder tertentu.

3. Alat Cakera Klon Berkuasa

Pengklonan cakera atau migrasi sistem paling biasa digunakan untuk membuat sandaran dan menaik taraf cakera keras.

Pengklonan cakera berfungsi dengan sempurna apabila anda terpaksa membuat sandaran segera. Penghijrahan sistem mengembalikan anda untuk bertindak pada cakera baharu dalam beberapa saat. Tidak perlu menghabiskan berjam-jam memasang semula sistem pengendalian dan aplikasi.

4. Cakera Diagnostik Induk

Sebagai induk pemeriksaan cakera yang komprehensif, MiniTool Partition Wizard boleh mengukur kelajuan baca/tulis cakera, menganalisis penggunaan cakera pada komputer, mengesahkan integriti sistem fail volum dan membaiki ralat sistem fail logik, dan mengesan dengan cepat jika terdapat sektor buruk pada pemacu.

Hari ini ramai orang malah pejabat memilih MiniTool Partition Wizard untuk mengagihkan semula cakera keras dan menukar partition cakera.

Pengguna pelayan juga sentiasa menilai MiniTool Partition Wizard sebagai pilihan pertama kerana ia menyokong perlindungan keselamatan data dan meningkatkan prestasi pelayan.

MiniTool Partition Wizard sudah menyokong atau serasi dengan Windows 11.

Kelebihan MiniTool Partition Wizard

Memetik Lifewire, berikut adalah beberapa kelebihan MiniTool Partition Wizard:

 • Sangat mudah untuk mengubah saiz partition kerana anda boleh menyeret saiz ke kiri atau kanan untuk menukarnya, atau anda boleh memasukkan nilai secara manual untuk menjadikannya saiz yang betul
 • Ujian permukaan boleh dijalankan untuk memeriksa sektor buruk
 • Partition dan cakera boleh disalin ke partition atau cakera lain
 • Sistem fail boleh disemak dan/atau dibaiki jika rosak
 • Boleh menggunakan label volum tersuai
 • Menyokong membina semula MBR serta menyalin MBR ke cakera GPT
 • Boleh menukar cakera sistem daripada MBR kepada GPT
 • Semua partition boleh dipilih dengan cepat untuk dipadam sekali gus
 • Partition boleh disembunyikan, yang akan menghalangnya daripada ditunjukkan dengan pemacu dan partition lain dalam Windows
 • Partition boleh dihidupkan atau dimatikan dengan cepat
 • Satu partition boleh dibahagikan dengan mudah kepada dua bahagian, pada asasnya mengubah saiz partition (walaupun ia mempunyai data padanya), dan kemudian mencipta partition baharu daripada ruang kosong yang terhasil.
 • Nombor siri dan jenis Pembahagian ID boleh ditukar
 • Partition yang hilang boleh dipulihkan menggunakan MiniTool Partition Wizard dengan Partition Recovery Wizard yang disertakan
 • Semua data pada cakera dan partition boleh dibersihkan dengan kaedah sanitasi data biasa seperti Write Zero, Random Data dan DoD 5220.22-M
 • Sifat partition boleh dilihat, termasuk ID Jenis, sistem fail, nombor siri, sektor fizikal pertama dan butiran lain
 • Termasuk alat pemulihan data mereka untuk menyahpadam fail
 • Menyokong berbilang bahasa, termasuk Inggeris, Jepun, Jerman, Perancis, Korea dan Itali.

Seperti kebanyakan perisian pembahagian percuma, sebarang perubahan yang anda buat pada partition dan cakera dengan MiniTool Partition Wizard akan dicerminkan secara maya terlebih dahulu, dan kemudian dihantar ke bahagian “Operasi Belum Selesai” program.

Ini adalah ciri yang hebat kerana anda boleh melihat bagaimana perubahan partition yang anda buat akan dimainkan selepas memilih Guna, semuanya tanpa perlu menunggu setiap langkah selesai.

Anda juga boleh menjadikan partition sistem lebih besar tanpa perlu but semula komputer. Kebanyakan alat pembahagian cakera percuma menyokong ini, tetapi tidak semuanya.

Ini bermakna, jika anda mempunyai ruang yang tidak diperuntukkan yang tidak digunakan, anda boleh menggunakannya dengan cepat pada partition sistem untuk membesarkannya dalam beberapa saat.

Muat Turun Pautan

Bersedia untuk menggunakan MiniTool Partition Wizard yang dipercayai oleh berjuta-juta editor dan pelanggan? Berikut ialah pautan muat turun untuk MiniTool Partition Wizard. Setelah dimuat turun, pasang pada komputer anda dan jalankan!

MUAT TURUN MiniTool Partition Wizard

Itulah cara mudah untuk membahagikan cakera keras komputer/komputer riba dengan perisian MiniTool Partition Wizard. Assalamualaikum.

Video: Perisian Pengurusan Partition Terbaik