Eksklusif: Jurulatih Euro mengenai cabaran kejohanan yang unik dan banyak lagi– Okegoal.com

“Saya mahu semua pemain mempunyai peluang untuk mencapai potensi mereka. Untuk itu kita perlu memperbaiki keadaan.

“Terdapat banyak perbincangan mengenai perbandingan dan upah. Pemain tidak mengharapkan gaji yang sama, mereka mahukan keadaan yang sama dan itu akan meningkatkan kualiti permainan dengan sangat baik.”


Itu adalah pemikiran penolong jurulatih Switzerland, Marisa Wunderlin, yang sebelum Kejohanan Euro Wanita meluangkan masa untuk duduk bersama OneFootball dan bercakap tentang permainan wanita, cabaran bola sepak kejohanan, dan perbezaan antara bintang yang akan kita tonton ini musim panas dan rakan lelaki mereka.

Wunderlin pasti tahu: pemain berusia 34 tahun itu telah bekerja dalam permainan lelaki dengan FC Zürich, Young Boys dan SC Kriens, serta melatih gadis di Lyon dan wanita di peringkat antarabangsa.

Terdapat pekerjaan lain di sepanjang perjalanan juga tetapi sejak 2019 dia telah menjadi pembantu dengan pasukan kebangsaan wanita Switzerland. Musim panas lalu dia menambah jawatan ketua jurulatih untuk pasukan wanita St Gallen pada CVnya.

Selepas musim pertama yang mengagumkan bertanggungjawab di sana, tumpuan kembali kepada permainan antarabangsa dan bekerja sebagai penolong jurulatih untuk kakitangan Nils Nielsen.


“Berada dalam peranan berbeza pada kakitangan ini tidak ada masalah sama sekali. Walaupun pada musim ini saya telah membuat pertukaran itu dan sebelum itu, pada tahun-tahun pertama dalam pasukan kebangsaan, saya juga menjadi ketua jurulatih di sebuah kelab,” kata Wunderlin.

“Perubahan itu sebenarnya agak mengujakan, kerana sentiasa ada peluang untuk memberi idea dalam pasukan kebangsaan tanpa perlu membuat keputusan muktamad.

“Ini bermakna anda perlu berfikir dengan teliti tentang idea mana yang paling penting dan pada masa yang sama boleh hidup dengan sesuatu jika anda mungkin melakukannya secara berbeza.

“Dan sekali lagi, saya menghargai bahawa di kelab saya juga boleh membuat keputusan, tetapi kadang-kadang lebih baik jika anda boleh memberikan input anda dan orang lain membuat panggilan itu!”


Panggilan itu boleh menjadi lebih rumit di peringkat antarabangsa, di mana pemain tidak boleh dijual atau ditandatangani dan jurulatih perlu bekerja dengan apa yang mereka ada, tetapi Wunderlin menegaskan itu bukan isu untuk mana-mana kakitangan Switzerland.

“Bagi saya, ia tidak begitu penting,” jelasnya. “Dalam kehidupan seharian saya di St Gallen, tetapi juga di sini, kami mempunyai matlamat untuk bekerja berorientasikan proses. Ini bermakna ia adalah tentang menjadi lebih baik setiap hari, mempelajari sesuatu yang baharu. Jika saya melakukannya dengan betul setiap hari, maka ada kemungkinan kami juga mendapat keputusan yang baik.”

Bola sepak kejohanan adalah cabaran uniknya sendiri. Mempunyai matlamat adalah satu perkara tetapi persediaan dan pemulihan untuk perlawanan hanya selang beberapa hari semasa tinggal di luar rumah adalah cabaran yang dihadapi semua pasukan di pentas antarabangsa terbesar.

Tahap persiapan yang perlu dilakukan dalam hal ini, bagaimanapun, bermakna Wunderlin dan Switzerland sudah tahu apa yang mereka hadapi.

“Pertama sekali, anda mempunyai faktor mental,” jelas Wunderlin. “Anda berada di jalan raya bersama selama berminggu-minggu. Biasanya anda tidak menghabiskan banyak masa bersama, anda perlu memikirkannya. Apakah ruang kosong yang ada?

“Kami mempunyainya supaya kami sentiasa berlatih selama lima atau enam hari dalam tempoh persediaan dan kemudian mereka boleh pulang selama dua hari. Oleh kerana Switzerland tidak begitu besar, semua orang boleh pulang dengan mudah dengan kereta api. Selepas dua hari anda kembali dan mental anda segar.

“Di lapangan, apabila kami berada di England, ia adalah mengenai mengekalkan tekanan di antara perlawanan.”


Satu lagi masalah unik untuk bola sepak kejohanan ialah dapat menganalisis permainan, menganalisis lawan, dan mempraktikkan pelajaran pada jadual yang singkat.

Wunderlin menjelaskan bahawa kebanyakan kerja itu telah dilakukan sebelum ketibaan di England.

“Untuk Euro ini, kami telah melabur lebih banyak masa untuk bersiap sedia untuk lawan yang kami tahu akan kami hadapi.

“Dengan kejohanan dan kualiti lawan, anda masih mempunyai matlamat utama untuk melakukan perkara anda dengan sebaik mungkin, tetapi anda mungkin perlu berwaspada dengan lawan dan menyesuaikan diri.

“Kami sudah mempunyai idea kasar tentang Portugal, Sweden, Belanda.

“Apakah yang selalu dilakukan oleh Sweden dalam tempoh 10 tahun yang lalu? Mereka bermain 4-4-2, kompak pertahanan. Kemungkinan mereka berubah bahawa sekarang menentang kita, idea asas mereka, adalah sifar. Portugal bermain 4-3-3 atau dengan berlian, sebagai contoh. Anda tahu sama ada satu atau dua pilihan dan itulah yang anda usahakan.

“Kemudian perlawanan persahabatan terakhir dilihat – lawan kami akan melakukan perkara yang sama – dan tanggapan anda, mungkin, disahkan di sana. Kami mempunyai dua penganalisis, seorang bertanggungjawab untuk melihat kami, permainan kami, dan seorang bertanggungjawab untuk melihat pasukan lawan.”


Dan antara perlawanan, adakah lebih fokus pada perlawanan terakhir atau perlawanan seterusnya?

“Di kejohanan yang anda mahu menang, anda perlu menang untuk maju. Tetapi untuk mentaliti, bagi kami, kakitangan, adalah penting untuk kami banyak melihat diri kami sendiri. Sebaik sahaja saya melihat orang lain, saya bergantung dan pergantungan sentiasa mempunyai sentuhan negatif.

“Mengambilnya dalam tangan kita sendiri dan menganalisis diri kita sendiri – Apa yang kita lakukan dengan baik? Apa yang boleh kita lakukan dengan lebih baik? – dan meletakkan permainan di belakang kami adalah penting.

“Secepat mungkin selepas perlawanan menentang Portugal, kami akan bercakap tentang cara kami menyelesaikan masalah dalam permainan. Kemudian kami akan memberikan pratonton tentang perkara yang boleh kami jangkakan — ‘Kami fikir Sweden akan bermain seperti ini…’ — supaya pemain boleh memikirkan perkara itu. Permainan tamat, anda menutupnya, dan kemudian hanya memberi petunjuk untuk yang seterusnya.”


Tetapi analisis bukan satu-satunya isu yang dipergiatkan dalam jadual yang padat dengan tol fizikal kepada pemain yang memberi kesan kepada pemilihan dan pertukaran.

“Jika anda telah membuat persediaan dengan baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, anda tahu berapa banyak yang boleh diambil oleh pemain, pemain pantas itu mungkin memerlukan lebih sedikit masa pemulihan, dan ada yang lain yang mana tiga perlawanan tidak menjadi masalah,” jelas Wunderlin.

“Dan kemudian anda perlu mempertimbangkan lawan mana yang terbaik untuk menukar kedudukan tertentu. Adakah kita mempunyai pemain No10 dan penyerang yang perlu berlari dengan intensiti tinggi? Kemudian mungkin saya tidak boleh menggunakan pemain yang lebih pantas dalam kedudukan itu tiga kali selama 90 minit. Ia bukan masalah untuk menyesuaikan diri, pemikiran ini berlaku secara automatik.”

Dan itu juga memberi kesan kepada taktikal, dengan pasukan tidak mungkin dapat mengekalkan tekanan tinggi dan sengit sepanjang perlawanan tiga kali dalam lapan hari. Wunderlin mempunyai jawapan untuk itu juga.

“Dengan pasukan kebangsaan Switzerland, kami mempunyai dua idea pertahanan yang telah berkembang dari semasa ke semasa,” katanya bermula.

“Anda tidak perlu melaksanakan satu idea separuh masa dan idea lain separuh masa yang lain, tetapi anda boleh pergi 30/70 dan menjadi fleksibel dan mengubahnya.

“Jika saya bandingkan hari ini dengan 15 tahun lalu, semua orang bercakap tentang sistem tetapi prinsip asasnya mungkin kekal hampir selalu sama. Itu yang relevan untuk saya.”


Setelah bekerja dengan kedua-dua lelaki dan wanita dalam permainan profesional, kami bertanya kepada Wunderlin apakah perbezaannya dan satu lagi kes di mana dia menunjukkan dua yang utama.

“Terdapat beberapa perbezaan secara fizikal dan psikososial,” katanya kepada kami. “Pertimbangan teknikal, taktikal, pada dasarnya, adalah sama, ia dalam butiran seperti ‘boleh saya tekan sama?’ kerana padang adalah, berhubung dengan kelajuan pecut, lebih besar untuk wanita. Tetapi ini adalah butiran kecil.

“Mengenai perbezaan fizikal, kami mempunyai kecederaan yang berbeza. Wanita mempunyai lebih banyak keretakan ligamen cruciate, kurang masalah otot. Wanita pulih sedikit lebih cepat. Secara klasik dengan lelaki di Switzerland, ia adalah kes ‘hari perlawanan tambah dua’ untuk berehat selepas perlawanan untuk profesional. Bagi wanita, ramai yang sudah boleh berlatih dengan baik sekali lagi pada hari kedua itu.

“Perbezaan psikososial adalah: jika saya mengambil pemain biasa, wanita itu kurang menyedari di mana kekuatannya terletak, tahap pemikiran kritis ada di sana. Dengan lelaki, kebanyakan mereka tahu apa yang mereka pandai. Itu selalunya bagus tetapi kadangkala anda memerlukan lebih banyak refleksi.

“Contoh: kami melakukan latihan penamat, sama untuk lelaki dan wanita. Selepas pukulan ketiga ke arah gol, pemain lelaki akan memandang anda dan berkata, ‘Adakah anda melihatnya?!’ Dalam permainan wanita, anda ditanya sepuluh soalan sebelum dia menembak tetapi baginya ia hanya ‘Mari kita cari dan lihat!’ Campuran yang baik akan menjadi sejuk. Dan itu hanya purata, terdapat keterlaluan di kedua-dua kem.”


Masa kita hampir tamat dan kita kembali ke Euro. Switzerland berada dalam kumpulan yang sukar, berdepan dua bekas pemenang di Belanda dan Sweden. Apa yang boleh mereka harapkan?

“Sudah tentu kami mahu bermain yang terbaik. Jika kita berbuat demikian, maka kita juga boleh membiarkan diri kita bermimpi sedikit,” Wunderlin tersenyum.

“Kami mempunyai dua lawan yang sangat hebat dan kami perlu bermula dengan baik ketika menentang Portugal. Siapa tahu apa yang boleh berlaku?”

sex nud liebelib.net india xxx sexy video
tamil xnxx movies xshaker.net saxy lady
mom son creampie onlyindianporn2.com kolkata boudi chodar video
fuck vidios watchhindiporn2.com thief sex video
www.sexnxx justindianporn2.com nisha sex videos
adah sharma sex rajwaptube.net pornvilla.com
brother wife sex bananocams.com hindi xxx movi
black and white sex apacams.com peeping porn
www.tamilrockers.to freeindianporn3.com sex videos sunny leon
kannada girls sex hindipornvideos2.com blue film in bangladesh
www.movieswood.com indianpornmovies.info xxxxxxxxxxxxx
dj movie in hindi bigindiansex.mobi bangali xxx videos
marathi sex vedios mobiporno.info indian aunty orgasm
save formnet indiansexmms2.com school teen sex videos
mallu aunty topless 2beeg.me www.masalawoods.com