Cara Mengaktifkan Mesej Sementara di WhatsApp, Sembang Auto-Padam

Hello kawan Bungdus, adakah anda tahu bagaimana untuk mengaktifkan ciri mesej sementara di WhatsApp supaya ia akan hilang secara automatik?

Terdapat banyak reaksi yang pasti. Mereka yang sudah mengetahui ciri ini pasti ingin mengetahui lebih lanjut dan mereka yang tidak tahu pasti akan ternganga.

Ya, mengikut penggunaannya, kita boleh bertukar-tukar mesej atau bersembang dengan WA kan? Baiklah, sembang kita akan dirakam sama ada pada aplikasi WA penerima atau penghantar.

Jadi, WA sendiri sudah mempunyai ciri baharu yang dipanggil perkhidmatan pemesejan sementara.

Ia juga dipanggil mesej atau sembang sementara. Mesti ada had masa kan? Jika had masa habis, ia akan dipadam dan tidak boleh dibuka semula, bukankah ia unik?

Gambaran Keseluruhan Perkhidmatan Pemesejan Sementara Dalam WhatsApp

Mesej sementara ini sememangnya bukan ciri terbaru yang boleh anda temui di perkhidmatan WA. Namun, masih ramai yang tidak tahu mengenai perkhidmatan yang telah wujud sejak tahun lalu.

Kerana, jarang ada sesiapa yang mengambil berat malah meneroka kemas kini apa yang dibuat oleh WhatsApp.

Malah, ciri yang boleh anda temui dengan paparan nama sekali boleh digunakan untuk pelbagai mesej dalam bentuk fail, video atau pun foto. Dan ini bukan sahaja untuk sembang peribadi, anda boleh bersembang dalam kumpulan juga.

Jadi, apakah kegunaan ciri ini? Tentu banyak kegunaannya ya guys. Pertama ialah isu privasi, ada yang hanya mahu mesej mereka dilihat sekali sahaja dan tidak boleh dilihat lagi dan lagi oleh orang lain.

Dan ya, ini adalah perkara biasa. Contohnya berkongsi foto atau video. Mungkin anda tidak mahu apa yang anda kongsikan itu disalahgunakan nanti kan? Jadi, anda hanya menggunakannya sekali dan berkongsi dengan ciri paparan sekali.

Ciri ini sememangnya tersedia untuk sembang kumpulan juga. Malangnya, pentadbir kumpulan juga boleh mengubah suai atau mengubah banyak perkara.

Terutamanya membuat perkiraan sama ada ahli lain boleh menggunakan perkhidmatan ciri sembang semasa berada dalam kumpulan atau tidak.

Maksudnya, jika anda bukan pentadbir kumpulan tersebut dan ternyata admin mematikan perkhidmatan ini.

Kemudian secara automatik dalam kumpulan itu anda tidak boleh menggunakan perkhidmatan atau melihat sekali ciri. Tetapi, sekurang-kurangnya anda bebas menggunakannya dalam sembang peribadi.

Baca juga: Cara Jadikan Teks WhatsApp Bunyi CP Jadi Nada Dering Mesej

Cara Mengaktifkan Perkhidmatan Pemesejan Sementara WhatsApp

Jadi, bagaimana anda boleh menggunakan ciri atau perkhidmatan ini? Mudah, kawan-kawan.

Tetapi, jika anda tidak tahu caranya, mari lihat tutorial berikut:

 • Buka atau jalankan apl WhatsApp awak.
 • Kemudian, anda boleh klik ikon tiga titik dan pilih Sesuai.
 • Kemudian, pilih Pesanan Sementara.
 • Pilih masa autopadam daripada 24 jam hingga 90 hari.
 • Jika anda ingin mematikan klik Mati atau klik Mati.
 • Atau, anda boleh memasukkan nombor orang yang ingin anda sembang menggunakan perkhidmatan sembang sementara ini.
 • Klik kanan butang hantar dengan ikon masa.
 • Jika ia aktif maka mesej anda hanya boleh dibaca sekali oleh penerima.
 • Selesai.
 • Bagaimana? Tidak terlalu sukar untuk mempelajari cara mengaktifkan ciri pemesejan sementara di WhatsApp, bukan?

  Tetapi jangan lupa bahawa sama ada pengirim atau penerima hanya akan dapat melihatnya sekali, jika anda menetapkan mesej dengan perkhidmatan Lihat Sekali.

  Ia baru dipanggil View Once. Jelas sekali anda tidak boleh menyemak atau melihat semula perkara yang telah anda hantar atau terima sebaik sahaja anda membukanya.