Apakah Maksud Slebew dalam Slang? Ini penjelasannya – OkeGoal.com

Baru-baru ini, netizen sibuk membincangkan maksud slebew dalam slanga yang kini menjadi trend dalam bahasa seharian, jadi apakah maksudnya? Berikut penjelasan penuhnya.

Bahasa merupakan salah satu identiti bangsa yang tidak dapat dipisahkan daripada warganya. Khususnya di Indonesia, bahasa juga merupakan lambang persatuan.

Seiring dengan perkembangan teknologi dan ilmu pengetahuan, budaya yang sedia ada semakin pudar akibat terhakisnya era globalisasi teknologi.

Kemunculan dunia media sosial seperti tiktok, Instagram atau whatsapp membuatkan banyak komunikasi disalurkan sehingga muncul istilah slanga dan gaya bahasa kontemporari.

Penggunaan slanga tentunya sangat berbeza dengan bahasa baku menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI).

Namun, sebenarnya bahasa slanga semakin tumbuh subur pada masa kini. Walaupun begitu, sebab slanga diutamakan adalah kerana ia dapat memudahkan apabila anda ingin mengatakan sesuatu

Tidak lama dahulu, anda sering mendengar maksud slebew dalam slanga di mana-mana media sosial, jadi apakah maksud perkataan itu sebenarnya? Semak penjelasan penuh di bawah.

Apa Maksud Slebew Tiktok

Seperti yang dijelaskan di atas, trend penggunaan slanga kini sudah menjadi satu perkara yang tidak asing lagi terutama penggunaan perkataan slebew yang viral di Tiktok.

Jika dilihat asal usul perkataan slebew yang menjadi viral di tiktok sejak kebelakangan ini, ia boleh menjadi viral kerana kini sekumpulan besar belia SCBD (Sudirman, Citayam, Bojong dan Depok) telah berkumpul di kawasan Sudirman, Jakarta.

Fenomena sosial ini kini sedang hangat diperkatakan oleh ramai pihak dan dianggap mampu mengganggu aktiviti di khalayak ramai terutama kawasan tersebut merupakan kawasan pejabat malah fenomena ini turut ditonjolkan oleh gabenor DKI Jakarta.

Kemunculan perkataan slebew, bermula daripada seorang pemuda yang sedang melakukan temu bual oleh pihak media dan secara spontan terus menjerit perkataan “slebew”. Perkara ini segera menjadi viral malah menjadi bunyi di platform tiktok.

Melihat kejadian ini, ramai netizen tertanya-tanya maksud sebenar slebew viral tikok, berikut penjelasan maksud sebenar perkataan slebew, jom lihat di bawah.