? Kristie Mewis terlambat untuk membantu WNT USA melepasi Mexico– Okegoal.com

Pasukan Kebangsaan Wanita Amerika Syarikat memperoleh kemenangan lewat ke atas 10 pemain Mexico untuk menamatkan dengan tiga kemenangan daripada tiga perlawanan dalam Kejohanan Concacaf W Kumpulan A.

Penjaring: K Mewis 89 ‘

Permainan ini dimainkan dalam suhu 36C (97F) di Estadio Universitario di Monterrey, tetapi ia tidak memberi kesan kepada pemain semasa pertemuan fizikal.

Penyerang Amerika Syarikat Margaret Purce hampir memecah kebuntuan pada separuh masa pertama apabila rembatannya pada tanda suku jam melantun semula dari tegak.

Mexico mendapat tamparan kritikal pada minit ke-73 apabila semakan VAR menyaksikan pemain gantian, Lizbeth Ovalle dibuang padang kerana terjahan lewat dan berderit yang menyebabkan pemain tengah Amerika Syarikat, Rose Lavelle di bahagian buku lali.

The Stars and Stripes mendominasi dari segi penguasaan dan wilayah, tetapi mereka tidak dapat mencari jalan untuk melepasi penjaga gol Mexico, Itzel González yang menghasilkan persembahan inspirasi antara tiang.

Nampaknya La Tri akan memperoleh keputusan seri yang menaikkan semangat sehingga seminit sebelum masa apabila Kristie Mewis mengumpul lantunan selepas González baru sahaja berjaya menghalang tandukan awal Emily Sonnett.

AS kini akan menentang Costa Rica di separuh akhir, manakala Jamaica (yang mengatasi Haiti 4-0) akan bertemu Kanada di bahagian lain undian.