? Euro 2022: England yang memecahkan rekod menjaringkan lapan ketika Mead meraih hatrik– Okegoal.com

England berada pada tahap terbaik mereka pada malam Isnin apabila mereka memecahkan rekod gol terbanyak yang dijaringkan dalam satu perlawanan Kejohanan Eropah dengan menewaskan Norway 8-0.

Penjaring: Stanway (PEN) 11′, Hemp 15′, Putih 29′ 41′, Mead 35′ 39′ 81′, Russo 66′

Kemenangan di sini untuk kedua-dua pasukan ini akan menjamin mereka tempat ke suku akhir dan bos England, Sarina Wiegman pergi dengan XI yang tidak berubah daripada yang menewaskan Austria kali terakhir.

Ia adalah suasana elektrik di dalam Stadium Amex tetapi bola sepak di padang agak tenang dengan kedua-dua pihak tidak mahu melakukan kesilapan awal.

Tetapi kesilapan awal berlaku pada minit ke-11 apabila Norway menerima sepakan penalti selepas kekasaran terhadap Ellen White dan menyebabkan Georgia Stanway melakukan penyempurnaan.

Dan beberapa saat kemudian Lionesses menggandakan kelebihan mereka apabila Lauren Hemp menerjah masuk dari jarak dekat.

England kini sibuk dan hampir menjadikan kedudukan 3-0 pada minit ke-25 apabila hantaran lintang Beth Mead yang menakjubkan menemui Ellen White, tetapi penyerang Manchester City itu hanya meletakkan volinya di atas palang.

White tidak menjilat lukanya, kerana hanya beberapa minit kemudian dia memanfaatkan beberapa pertahanan yang teruk dan menamatkan satu lawan satu.

Separuh masa pertama yang menakjubkan ini menjadi lebih baik pada minit 35 apabila Mead masuk ke dalam kawasan dan menanduk masuk gol keempat dan dia mendapat yang kelima pada minit 39 dengan menari di bahagian pertahanan dan melepasi gol.

Entah bagaimana, gol masih belum berakhir kerana White memperoleh gol keenam dengan baki empat minit separuh masa.

Memasuki separuh masa kedua dan White hampir mendapat hatrik tetapi menanduk masuk sebelum digantikan dengan tepukan gemuruh.

Penggantinya Alessia Russo masuk dan menjaringkan gol dalam beberapa minit ketika dia menanduk masuk ke penjuru bawah.

Mead telah menjadi pemain terbaik sepanjang malam dan berhak meraih hatrik pada minit ke-81.