? Euro 2022: Austria menghantar Ireland Utara dengan kemenangan 2-0– Okegoal.com

Austria memastikan kemenangan mudah 2-0 ke atas Ireland Utara di Southampton, yang menyebabkan pasukan Kenny Shiels hampir tiada peluang untuk layak ke peringkat kalah mati.

Penjaring: Schiechtl 19′, Naschenweng 88′

Austria dominan dari awal hingga akhir dalam pertemuan Kumpulan A ini, kerana mereka memperoleh kemenangan pertama kejohanan setakat ini.

Empat pertukaran Ireland Utara daripada pasukan yang tewas 4-1 kepada Norway membuat sedikit perbezaan apabila Austria mula mengukuhkan diri, menikmati sebahagian besar bola dan peluang juga.

Pembukaan datang daripada set-piece, dihantar ke dalam kotak oleh Sarah Puntigam dan menyumbat masuk melalui pertahanan Ireland Utara yang statik oleh Katharina Schiechtl.

Ireland Utara tidak dihalang oleh jaringan pada separuh masa kedua, kerana mereka bekerja keras untuk mengekalkan bentuk mereka dan mempunyai beberapa serangan sendiri.

Namun Austria menamatkan tugas itu dengan gol kedua lewat, rembatan rendah ke arah sudut dari Katharina Naschenweng menyebabkan Ireland Utara hampir mustahil untuk layak dengan satu perlawanan peringkat kumpulan masih perlu dimainkan.